Rüstem Polat
Dil Seçimi

HABERLER

PET Nedir?

PET, kimyasaladı polietilen teraftalat olan ve polyester grubundan bir plastiktir ve en çok kullanılan plastik malzemelerden biridir. Mukavemeti iyi, sağlıklı, şeffaf olması sebebiyle tercih edilen bir malzemedir.Hem hafif hem de %100 geri dönüştürülebilirdir. Temas ettiği ürünlerle herhangi bir kimyasal etkileşiminde bulunmaz. Bu yönüyle gıda ürünleri için ideal bir çözümdür. Bu sayede bir çok yiyecek ve içecek maddesi bu malzemeyle birlikte işlenir veya  paketlenir.

 

  

 

Temelde iki tür PET vardır ; APET (Amorf PET) ve CPET (kristal PET). Bu iki malzemenin bileşimleri farklı olmasına rağmen aynı fiziksel özelliklere sahiptirler. APET'in amorf olması sebebiyle, yüksek şeffaflık gösterir.

APET aynı zamanda sağlamlığı ile bilinen ve darbelere karşı dirençli olan  bir malzemedir. İç basınç ve gerilme çatlamasına karşı iyi bir dirence sahiptir. Bunun yanı sıra gaz ve su geçirgenliği çok düşüktür. -20 ° C ile + 60 ° C arası sıcaklıklarda kullanılabilir. Bu malzeme cama yakın bir şeffaflık göstermesi sebebiyle, içinin görünmesi istenen her türlü gıda ve temizlik ambalajlarında son derece kullanılışlıdır.

Polyester için geri dönüşüm sembolündeki ( Mobius Loop) 1 numara PET'e aittir. Dolayısıyla birçok kişi polyesteri PET olarak adlandırır. Daha detaylı olarak belirtmek gerektiğinde kristal(CPET), amorf (APET), geri dönüşümlü (RPET) veya glikol modifiyeli (PETG) şeklinde sınıflandırılmaktadır.

 

 

PETG diğerlerinde göre daha pahalıdır. Bunun yanı sıra, konvansiyonel kalıplama prosesinde APET'den daha kolay şekillendirilebilmektedir.  Aynı zamanda daha yumuşaktır ve APET'e göre daha kırılgandır. Kalıp tasarımları APET için uygun olmayan üreticiler, daha yumuşak olması sebebiyle genellikle PETG ile çalışır. Geri dönüşüm uygulamaları açısından bütün petlerin aynı şekilde davrandığını söylemek mümkündür.

PETG (Polietilen Tereftalat Glikol); PET ve etilen glikolün kopolimerizasyonu ile oluşturulan termoplastik bir polimerdir.Kimyasal formülü (C10H8O4)n'dir. Parlak yüzey ve saydamlık önemli özellikleridir.Polikarbonat ile benzer yüksek darbe direncine sahiptir ve aynı zamanda inanılmaz derecede yumuşaktır.PETG mükemmel kimyasal dirence sahiptir, kolayca şekillendirilebilir ve aynı zamanda steril edilebilir ve ses yalıtım özelliğine de sahiptir.

PETG kolayca vakumlanabilir veya basınçla şekillendirilebilir ve ısıyla bükülebilir. Ön kurutmaya gerek yoktur. Yoğunluğu 1.27g / cm3'tür ve maksimum servis sıcaklığı yaklaşık olarak 78˚C'dir, yani sürekli olarak 65 / 70˚C'nin üzerindeki sıcaklıklara maruz kalmaması gerekir.PET, yanmaya karşı dirençlidir. PETG dirençli olmasına rağmen, UV eklenmiş olsa bile dış mekan uygulamaları içim çok uygun değildir. Dış mekanda ki bozunma malzemede kendisini sararma olarak gösterecektir. Bunun dışında ışık geçirgenliği ve mekanik özelliklerde de zayıflama olacaktır. Polietilen Tereftalat Glikol daha çok  tıbbi ekipmanlarda, gıda kaplarında, elektronik cihazlarda ve daha bir çok farklı uygulama da kullanılmaktadır.

 

 

PETG’nin baskı kalitesi iyidir, laminasyona uygun ve eğilme mukavemeti güzeldir. Sert PVC nin kullanıldığı bir çok uygulama için çevre dostu özelliği ile bire bir muadildir. Derin çekme gerektiren her türlü termoform uygulamaları içinde çok uygun bir malzemedir.

 

 

 

Rüstem Polat Plastik Eğitim Danışmanlık Mühendislik

 


Referanslar

İletişime Geç